SIAPA SAYA

My photo
Shah Alam/ Klang, Selangor, Malaysia
Pengusaha cendawan yang bercita-cita tinggi.... untuk memajukan industri cendawan tiram kelabu

KAMI MENYEDIAKAN BAHAN ASAS UNTUK PERUSAHAN CENDAWAN


Cap/neck/stoper
Plastik bag 6 X 13
Habuk Kayu getah
Bungkah cendawan
Cendawan
Dedak padi
Kapur Pertanian
Baja Kompos (najis kambing EM)
EM.
BOI-PLANT
WOOD VINEGER(cuka kayu)

FETIGASI SISTEM

KAMI DI MULTIVAR ADA MEMBEKALKAN PERALATAN DAN BAHAN MENTAH UNTUK FETIGASI.

DRIPER
NIPLE
TIUB POLY
MINI TIUB
MEDIA
ANAK CILI
TIMER
EXTENSION
SISTEM 10 POKOK

Friday, November 28, 2008

JUMPA OTAI LAU.... (sungai kandis)

Minggu lepas kami berpeluang berjumpa MR LAu dari CENDAWANMUSH kat sungai kandis. Mr LAu ni dah 18 tahun buat cendawan. dan dia adalah supplier benih yg terbasar. Simple dan steady orgnya. Ramah dan suka bg nasihat dan pendapat. senang berbual dengannya... HAmpir dua jam kami dapat banyak ilmu ttg cendawan darinya. Dari aspek habuk sehingga aspek keuntungan selepas 6 bulan. Maknanya sehingga bongkah tadi jadi bahan kompos. Benih yg kami beli dari Lau telah kami suntik dua hari lepas dan misilium nampaknya tutur dengan laju. Benih ni kuat. kami dapat pun hanya 10 beg sebab kami mintak 10 jer masa telepon tu. tapi kami dah order dengannya 20 beg seminggu...
mesih gaul, mesin ayak, mesin masuk, dan stemear di reka dan di buat sendiri.
reject rate yg mesti kita jaga ialah bawah 20% sebab cendawan adalah tumbuhan yg sangat sensitif. cendawan tumbuh di hutan secara semulajadi. kita akan cuba jadikan bongkah kita dan rumah cendawan setara dgn keadaan semulajadi di hutan...
bongkah mesti cukup adunan dan bahan2 mesti di masak secukupnya supaya cendawan dpt nutrian yg cukup utk tumbuh. jangan tamak kerana jika kita biasa buat 200 beg maknanya kita dah kuarkan modal RM120 sehari... pastikan kita akan dpt balik modal tu baru kita dapat bertahan. satu lagi disiplin mesti dijaga... jangan nak tipu sukatan habuk, dedak, kapur, air, Em dan sebagainya.... mesti berjaya... bongkah yang telah masak di kukus mestilah wangi macam nasik yg kita baru masak... sedap... baru cendawan suka...

No comments: